Το πραγματικό κόστος των δωρεάν ‘μελετών φωτισμού’

eosaplication     Ποιός τελικά πληρώνει τις μη-επαγγελματικές ‘μελέτες φωτισμού’ που τα τελευταία χρόνια παρέχονται απλόχερα και ‘δωρεάν’ από εταιρίες φωτιστικού εξοπλισμού ως εργαλείο αύξησης πωλήσεων; Η αλήθεια είναι ότι από τις ενεργοβόρες και κοστοβόρες αυτές πρακτικές πρωτίστως  θίγεται η ποιότητα του παραγόμενου αρχιτεκτονικού έργου. Εξίσου ζημιωμένοι είναι και οι επιχειρηματίες που έχασαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα οφέλη της προστιθέμενης αξίας που ο επαγγελματικά σχεδιασμένος φωτισμός θα προσέθετε στην επένδυση τους.

Ποιός θα εμπιστευόταν όμως την αρχιτεκτονική δημιουργία στον προμηθευτή των δομικών υλικών ή την ιατρική στον προμηθευτή ιατρικών μηχανημάτων; Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ο κατασκευαστής των καλύτερων τρομπετών ή ηλεκτρικών κιθάρων στον κόσμο είναι σε θέση να δημιουργήσει μουσική και μαγεία όπως για παράδειγμα ο Miles Davis ή ο Jimi Hendrix;

Η σελίδα γύρισε, η εποχή άλλαξε. Μια νέα γενιά επιστημόνων ‘ειδικών του φωτός’ έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, κοσμογονικές εξελίξεις συμβαίνουν τόσο στο θέμα του σχεδιασμού του φωτισμού όσο και στις σύγχρονες τεχνολογίες των φωτιστικών συστημάτων. Η επαγγελματική μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού αντιμετωπίζεται ως επιστήμη με κύριους άξονες την ενσωμάτωση και τον έλεγχο του φωτός (φυσικό ή τεχνητό) στην αρχιτεκτονική.

Η μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού αφορά στην τοποθέτηση και τον έλεγχο του φωτός, φυσικού ή τεχνητού, μέσα σε έναν αρχιτεκτονικό χώρο. Το φως και η αρχιτεκτονική  δεν είναι δυο ξεχωριστές έννοιες, διότι αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως οι επιφάνειες, ο όγκος, τα χρώματα και η υφή χάνουν τη σημασία τους χωρίς φως.  Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν έχοντας καταρχάς στο νου τους το φυσικό φως. Τα παρακάτω αφορούν στον τεχνητό φωτισμό, παραβλέποντας το φυσικό που είναι άλλωστε βασικό στοιχείο της καθαυτό αρχιτεκτονικής μελέτης.

Η επαγγελματική μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού αναφέρεται στην τέχνη και την επιστήμη του φωτισμού του ανθρώπινου περιβάλλοντος. Οι μελετητές φωτισμού είναι οι επαγγελματίες οι όποιοι έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να εφαρμόσουν την τέχνη και επιστήμη αυτή, διασφαλίζοντας έτσι επιτυχή αποτελέσματα. Η μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού είναι ένα σύγχρονο επάγγελμα και μια ειδικότητα ευδιάκριτη από όλα τα άλλα , όπως αυτό της Αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού χώρου, Αρχιτεκτονικής τοπίου, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Οι επαγγελματίες μελετητές φωτισμού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας μιας αρχιτεκτονικής μελέτης. Συνεργάζονται και συντονίζουν την εργασία τους με όλες τις άλλες σχετικές ειδικότητες, για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωτική επιτυχία της μελέτης. Οι μελετητές φωτισμού φέρουν ευθύνη για το σχεδιασμό μέρους αυτού που αποκαλούμε ανθρώπινο περιβάλλον και είναι κατ’ επέκταση, υπεύθυνοι για την γενικότερη εμφάνιση της μελέτης τους, αλλά και του αντίκτυπου αυτής στην μελέτη των υπολοίπων, θα πρέπει ακόμη μέσω της δημιουργίας κατάλληλης ατμόσφαιρας και επαρκείας φωτισμού να εξασφαλίζεται η ευημερία και ευεξία των ανθρώπων που κινούνται στο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια και την οπτική τους ικανότητα , όλα μέσα στα λογικά πλαίσια της δυνατότητας του σχεδιασμένου φωτισμού να επηρεάσει τον χώρο και τους χρήστες του. Οι σχεδιαστές φωτισμού είναι υπεύθυνοι για την βιωσιμότητα της μελέτης τους.

Οι σχεδιαστές φωτισμού δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας εμπορίας υλικών για την πραγμάτωση ενός έργου εντούτοις, έχουν μια πολύ ισχυρή σύνδεση με το χώρο. Οι σχεδιαστές φωτισμού συνεργάζονται με κατασκευαστές, αντιπρόσωπους, εργολάβους και εγκαταστάτες μέσα στα αυστηρά πλαίσια του κώδικα ηθικής τους, προς όφελος πάντα του πελάτη, και της μελέτης στο σύνολο. Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός πλήρει όλες τις προϋποθέσεις για την επίσημη και πλήρη αναγνώρισή του: Διδάσκεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, διαθέτει πλειάδα εν ενεργεία επαγγελματιών, διατηρεί επαγγελματικό και δεοντολογικό κώδικα.

Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας MBA MSc PLDA SLL

Θ. Κοντορήγας και Συνεργάτες Μελετητές Αρχιτεκτονικού Φωτισμού

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s